Χριστούγεννα - «Χριστουγεννιάτικο έλατο»

Retro παιχνίδι: «Κρεμάλα» για Amiga

Κρεμάλα, το κλασσικό παιχνίδι λέξεων 
με επιπλέον, εξαιρετικά χαρακτηριστικά!
Hanging v.1.1 - finding a word
Η κύρια οθόνη του παιχνιδιού

Σημείωση: Τελευταία ανανέωση θέματος 21/03/2020. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε για να λειτουργεί σε πλατφόρμα υπολογιστή Amiga.
Για να λειτουργήσει το παιχνίδι στο PC σας (δηλαδή σε Windows) ή σε Apple (macOS) ή σε Linux, θα πρέπει να το τρέξετε μέσα από κάποιον προσομοιωτή Amiga, όπως π.χ. τον WinUAE, ή FS-UAE, για τη χρήση του οποίου ίσως χρειάζεται κάποια εξοικείωση.

Το παιχνίδι λέξεων «Κρεμάλα», όλοι το γνωρίζουμε και όλοι λίγο ή πολύ έχουμε παίξει. Ορίστε μια μικρή περιγραφή του προγράμματος:

Όνομα:
«Kremala1.4», μαζί και η αγγλική «Hanging1.1»


Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
- Δυνατότητα multiplayer... παίζουν ως οχτώ άτομα ταυτόχρονα!
- Πρωτάθλημα με βαθμολόγηση παικτών, με βάση τις νίκες και τους πόντους.
- Δυνατότητα εισαγωγής ονομάτων για τους παίκτες, επιλογές για τη δυσκολία και τον τρόπο παιχνιδιού και νίκης, καθώς και για τη ρύθμιση των πόντων.
- Σύστημα αυτόματου υπολογισμού δυσκολίας, μέσα από πολλές μελετημένες παραμέτρους!
- Δυνατότητα αποθήκευσης και ανάκλησης παιχνιδιών.
- Παιχνίδι με αντίπαλο τον υπολογιστή, που διαθέτει πάνω από 800 δύσκολες λέξεις στο αρχείο του, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε κανονικό παιχνίδι!
The options menu of the gameThe league board is visible after every given word.
Το κύριο μενού και ο πίνακας βαθμολογίας

Πώς θα παίξετε; 
Το παιχνίδι είναι πανεύκολο στη χρήση του, αλλά δε χάνετε τίποτα να διαβάσετε τις αναλυτικές οδηγίες.
Για να μπορέσετε να παίξετε το παιχνίδι, θα χρειαστείτε τα εξής:
1) Το αρχείο .adf με το παιχνίδι...
2) Κάποιον emulator, πρόγραμμα προσομοίωσης υπολογιστή Amiga, μαζί με το αρχείο της ROM του, ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο .adf ...
3) Τον 6-ψήφιο κωδικό που θα γράψετε κατά την εκκίνηση του παιχνιδιού ...

Ορίστε λοιπόν...

Κωδικός παιχνιδιού
Θυμηθείτε πως για να μπείτε στο παιχνίδι, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε στην αρχική οθόνη, με μικρά γράμματα τον κωδικό:
  • για την Ελληνική έκδοση:  00ak99
  • για την Αγγλική έκδοση: 11ak98
Κατά την πληκτρολόγηση, ο κωδικός δεν είναι ορατός.

Λήψη παιχνιδιού:
  • Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να βρεθείτε στη σελίδα λήψης του παιχνιδιού Kremala+Hanging από το Dropbox του «3001».
    Όλες οι εκδόσεις Κρεμάλα! - Λήψη από Dropbox του «3001» (1,2MB)  Λήψη από Dropbox «3001»: Kremala-Free-2016.zip 1,2MB  
Θα βρεθείτε στο συμπιεσμένο kremala-free-2016.zip, και θα δείτε όλα τα αρχεία που περιέχονται σε αυτό, τα οποία είναι διάφορες εκδόσεις της κρεμάλας μαζί με κείμενα. Εκεί, για όποιο αρχείο θέλετε, πατάτε το κουμπί "Download" (αυτό με το βέλος δίπλα στο "Sign in"). Σας ενδιαφέρουν βασικά 2 αρχεία: 
1 - Kremala1.4-Hanging1.1.adf (όπου adf σημαίνει Amiga disk file) και 
2 - README2016-Kremala.txt (το κείμενο που συνοδεύει το παιχνίδι).
Στην περίπτωση που δεν κατεβαίνουν τα αρχεία, επικοινωνήστε μαζί μου, ώστε να σας τα στείλω.

Προσομοιωτές Amiga:
- Χρήστες Windows: θα χρειαστείτε έναν προσομοιωτή (π.χ. Win-UAE ή FS-UAE) για να λειτουργήσει το αρχείο .adf. Αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε τον προσομοιωτή (emulator), τότε θα χρειαστεί να βρείτε και αρχεία ROM, Kickstart 1.2 ή 1.3  για να λειτουργήσει.
  • Πατήστε στις επόμενες εικόνες για λήψη του WinUAE και αναζήτηση των ROM.
    Open WINUAE webpage.   Search Google for "Amiga kickstart ROM".
    Λήψη WinUAE και αναζήτηση αρχείων ROM
Για τη λειτουργία του emulator θα ανατρέξετε στα docs του.

- Χρήστες Mac, Linux κ.ά.
: επίσης θα χρειαστείτε κάποιον αντίστοιχο προσομοιωτή, για παράδειγμα FS-UAE, καθώς και κάποια αρχεία ROM, Kickstart 1.2 ή 1.3.


- Επίσης, υπάρχουν Amiga emulators και για iPhones/iPads και για Android, αλλά δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστοι είναι και δεν ξέρω πόσο εύκολο θα ήταν το παιχνίδι σε tablet ή κινητό.


- Χρήστες Amiga
: Εσείς φυσικά δεν θέλετε emulator. Θα χρειαστείτε απλώς κάποιο εργαλείο  (π.χ. tsgui) για να μεταφέρετε (αποκαταστήσετε) το αρχείο .adf σε μια δισκέτα Amiga.


Επικοινωνία και άδεια χρήσης:
Κάποια στοιχεία επικοινωνίας που αναφέρονται οπουδήποτε μέσα στο παιχνίδι και κάποιες εφαρμογές, δεν ισχύουν πια. Για οτιδήποτε χρειαστείτε, επικοινωνείτε μαζί μου μόνο στο e-mail της ιστοσελίδας.
Δεν ισχύει επίσης και η παρότρυνση για μη αντιγραφή του παιχνιδιού. Τα αρχεία που δίνονται είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, με τους όρους άδειας της CC (By-NC-ND). Σε περίπτωση αναδημοσίευσης παρακαλώ αναφέρετε την πηγή σας, δηλαδή την ιστοσελίδα www.kostas3001.gr και συμπεριλάβετε τα κείμενα (αρχεία .txt) που θα βρείτε μαζί με τα παιχνίδια στο αρχείο .zip.

Καλή διασκέδαση και καλά «κρεμάσματα»!


Ιστορία:
Amiga disk, Pixel issue 131Τα  Kremala1.4 και  Hanging1.1 ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 1997. Εκδόσεις demo υπήρχαν στο δίκτυο (δύο βίντεο από petsasjim1: Ελληνική και Αγγλική) και εκδόθηκαν τότε σε CD τεύχους του αγγλικού AmigaFormat.
Σχετικό θέμα υπάρχει στο «RetroManiaX.gr» εδώ.


Προηγήθηκε το Kremala1.2 Junior (λιτή έκδοση). Το περιείχε η δισκέτα για Amiga του Ελληνικού περιοδικού Pixel, τεύχος 131 (Απρίλιος 1996). Ίσως κάποιοι να θυμούνται το saloon με την πινακίδα «τώρα και μπουγάτσα» (βίντεο από petsasjim1)...

Η Kremala1.1 πίσω στο 1992, έμοιαζε με την 1.2Jr , αλλά για κάθε λέξη μας εμφάνιζε άλλη οθόνη και μουσική, σε τυχαία σειρά από 6 διαφορετικές.