Χριστουγεννιάτικα σαπιοκάραβα, το top 10


Όταν σχεδίασα το 2011 τις εικόνες με το 
«Χριστουγεννιάτικο καράβι», δεν φαντάστηκα πόσο δημοφιλές θα γινόταν, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ακόμα και από δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς, από την αστυνομία, από σχολεία, ενορίες  κλπ. δυστυχώς όμως, χωρίς να μιλήσει κάποιος πρώτα μαζί μου. Παρακάτω θα βρείτε τις 10 κορυφαίες τέτοιες χρήσεις...


Φυσικά, καθώς όλα στο internet είναι ... «δωρεάν», έτσι και οι εικόνες που σχεδίασα, εκτός από φόντο επιφάνειας εργασίας για το οποίο τις προόριζα, χρησιμοποιήθηκαν από τους επισκέπτες ως κάρτες ευχών, ως φόντο σε αφίσες τους (εμπορικές και φιλανθρωπικές), ως εικόνες σε άρθρα, ως εικόνες προφίλ, ως εξώφυλλα σε έντυπα κλπ. και όλα αυτά όχι μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Πράγματι έχω διαθέσει δωρεάν τις εικόνες και το μόνο που ζητάω στην ουσία, είναι
η αναφορά στην πηγή της εικόνας (δηλαδή η ιστοσελίδα kostas3001.gr) και να μη γίνεται εμπορική χρήση αυτών (βλ.άδεια CC).
 Χριστουγεννιάτικο καράβι
( η πρωτότυπη εικόνα όπως είναι σήμερα, με τη υπογραφή πλέον εμφανή δίπλα στο καραβάκι και τη σφραγίδα των πνευματικών δικαιωμάτων της Creative Commons πάνω από την αναφορά της πηγής)

Ευτυχώς υπήρχαν πολλοί, που με τίμησαν και μπήκαν οι άνθρωποι στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου, πριν χρησιμοποιήσουν το καραβάκι. Άνθρωποι, τους οποίους ευχαριστώ για την τιμή και τους μνημονεύω παρακάτω, είτε χρησιμοποίησαν, είτε όχι τελικά το σχέδιο: ο Ελληνικός σύνδεσμος υποβρυχίων (facebook) μέσω του κου. Γ.Στεφόπουλου (2014)ο ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων μέσω της κας. Σ.Βακούλα (2014), η εκπομπή Χίλια Μίλια (2012),ο εκδ.οίκος Λευκή Σελίδα (2012), ο Μαν.Κουβίδης (2013), ο Αντ.Μπίρμπας (2014), η German Seamen's Mission in Piraeus (κυρία S.Mahr)... αυτοί!(;)
Ναι, αυτοί μόνο, από το 2011 (το παρών άρθρο γράφεται 4 χρόνια μετά), συν κάποιους που μπήκαν στον κόπο να βάλουν έναν σύνδεσμο της πηγής, αφού πρώτα τους επεσήμανα την παράβλεψη. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσω, πολλές χρήσεις του σχεδίου, χωρίς να έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, αλλά και χωρίς να έχουν αφαιρέσει την πηγή της εικόνας.

Από εκεί και πέρα αν δοκιμάσει να κάνει κάποιος μια αναζήτηση της εικόνας του καραβιού (για παράδειγμα κάντε κλικ εδώ), θα βρει καμιά εκατοσταριά (ναι 100+) αποτελέσματα από τα οποία ούτε το 5% δεν είναι από την αρχική πηγή.

Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω τα πιο κραυγαλέα «κοψίματα», «σκισίματα», «ραψίματα» και «βαψίματα» (ναι έχει και τέτοια) του καραβιού. Εννοείται ότι σε όλα έχει κοπεί το κάτω μέρος της εικόνας, όπου αναφέρεται ο δημιουργός και η πηγή-ιστοσελίδα.

Το top-10 του «κλεψίματος» έχει ως εξής:

10. Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, ευχετήρια κάρτα εκπαιδευτικών.
«Το απείραχτο»... Ελπίζω να μην έβαλαν μαθητές να τη φτιάξουν, γιατί θα ήταν αντιεκπαιδευτικό.

 9. Δήμος Αγίου Νικολάου. Ο δήμαρχος (κος Ν.Κουνενάκης), το ΔΣ, οι κοινότητες, το προσωπικό... 
«Το λίγο πιο κόκκινο», ίσως από τη ντροπή του. Όλοι μας εύχονται και καλά κάνουν!

 8. Κάρτα της κας Ευαγγελίας Σαρρή (ως αντιδήμαρχος Πειραιά).
«Το συμπιεσμένο», γιατί δεν έφτανε να κόψουν το κάτω μέρος, μίκρυναν και κατά ύψος την εικόνα. Άλλωστε και το λευκό πλαίσιο δεν έχει σωστές αποστάσεις.

 7. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Δημ.Σχολείου Γαυρίου (Άνδρος). Εξώφυλλο σχολικού εντύπου.
«Το φιλοπρόοδο», γιατί τη σχεδίαση, λέει, ανέλαβε ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο».

 6. Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λέσβος, Ιανουάριος 2015), αφίσα.
«Το απογοητευτικό». Εδώ προβάλλεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου και το Κέντρο επιστημών Νόησις (Noesis). Φυσικά, κανείς δε με ρώτησε.

 5. Antinews και Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα (βουλευτής επικρατείας της ΝΔ). Εικόνα άρθρου και κάρτα.
«Το "βρείτε τις διαφορές"». Πρώτα (πάνω) το «βρήκαν» στο διαδίκτυο οι του antinews και το ποζάρανε ως εικόνα σε άρθρο (πήρε και εύσημα ο γραφίστας τους!) και μετά (κάτω) το «δανείστηκε» και η κα Τσουμάνη.

 4. Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου, αφίσα.
«Το καρναβάλι», είναι μια χορηγία του τμήματος πολιτισμού περιφέρειας Ν.Αιγαίου, του λυκείου Ελληνίδων, του Συλλόγου Καλύμνιων Κω και της Ιεράς Μητροπόλεως Κω.

 3. Ιερός ναός Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς.
«Το "όχι καλά κομμένο"», γιατί όποιος το έκλεψε άφησε ίχνη από αυτό που ήθελε να κρύψει στο κάτω κάτω μέρος της εικόνας. Για καλό σκοπό το έκανε πάντως, να αγιάσει το χέρι του!

 2. Άδωνις Γεωργιάδης (2011 ως Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας), κάρτα ευχών.
«Το γαλάζιο», γιατί ο γραφίστας του, προσπάθησε να της δώσει λίγο χρώμα αλά ΝΔ.

1. Focus - χαλκιδικιώτικα νέα. Ευχετήρια κάρτα ιστοσελίδας.
«Το "δε βλέπεται"», στην κυριολεξία, γιατί κάνει τα μάτια μας να πονάνε και κατάφερε να κλέψει την πρωτιά από τον «μπουμπούκο» της κας Μανωλίδου.

Τι θα μας προκύψει από εδώ και πέρα δε μπορώ να το φανταστώ, αλλά σίγουρα το top-10 δε θα μείνει το ίδιο...